Er is een grote kans dat je geen flauw idee hebt wat parabenen zijn. Misschien heb je je wel eens verdiept in haarproducten zoals shampoo en conditioner, dan weet je het waarschijnlijk wel. Tegenwoordig worden haarproducten steeds meer aangeboden als parabeenvrij. Dit zal dan op de voorkant van de verpakking worden vermeld. Je ziet dan parabeenvrije shampoos en -conditioners.
Naast haarproducten bevatten de meeste huid- en cosmeticaproducten die je koopt parabenen. Dit is een verzamelnaam voor verschillende chemische toevoegingen met als basisstructuur para-hydroxybenzoëzuur. Parabenen worden als conserveermiddel in de producten toegevoegd, met als doel de houdbaarheid van de haar- en andere huid- en cosmeticaproducten te verlengen. Deze stof doodt de bacteriën die binnen in de producten willen groeien. Parabenen worden naast bovengenoemde producten ook gebruikt in frisdrank, sauzen, bewerkt vlees, lijm, olie en nog veel meer producten.
Parabeen vrije producten kan je herkennen aan de verpakking van een shampoo of conditioner. Vaak wordt hierop aangegeven dat de shampoo parabeenvrij is. als dit niet op de verpakking wordt vermeld kan je altijd in de ingrediëntenlijst kijken of de volgende stoffen erin zitten. Bevat het product; methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen dan weet je dat het product parabenen bevat. Soms worden er nog andere benamingen gebruikt maar staat het wordt ‘parabeen’ erin dan weet je al genoeg.
Er zijn veel verschillende soorten parabenen. Zoals hierboven genoemd kunnen ze soms anders worden geformuleerd, namen die je nog niet kent, maar herken je het aan ‘parabeen’ in het woord. Hieronder worden de meest voorkomende parabenen voor je opgesomd.
In cosmetische producten is een percentage parabeen van 0,3% tot 1% toegestaan. Deze stof zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het product komen en de gebruiker hier dus ook niet ziek van kan worden. Er wordt wel gesuggereerd dat gebruik van parabenen in verband kan worden gebracht met borstkanker. Echter zijn parabenen wel officieel goedgekeurd voor gebruik onder de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt. Er kan dus worden vastgesteld dat alle cosmetische producten die parabenen bevatten, veilig kunnen worden gebruikt.