Hoe kan het zo zijn dat je in de zomer meer last hebt van vet haar dan tijdens andere seizoenen? Hoe kan het dat vettig haar soms wat minder lekker ruikt? Kan je vettig haar vaker wassen of wordt het dan steeds nog sneller vet? Hieronder lees je alles wat je moet weten over vettig haar en hoe dit wordt veroorzaakt. Daarnaast lees je hoe je het beste kan omgaan met wat vetter haar.
Vettig haar ontstaat door de overtollige talgproductie van de hoofdhuid. Op het moment dat het haar erg vet is maken de talgklieren veel talg aan. Deze overtollige talgproductie veroorzaakt dus het vette haar. Gelukkig zitten deze talgklieren er niet voor niks. Door het talg wat wordt aangemaakt door de talgklieren blijft jouw haar soepel en gezond. Het haar wordt beschermd tegen bacteriën, schimmels en infecties. Het is dus erg belangrijk dat dit proces in de juiste balans is. De talgproductie is een natuurlijk proces, dus je hebt er niet echt invloed op. Echter heb je wel invloed op de balans van de talgproductie.
De oorzaak van overtollige talgproductie kan komen door verschillende belangrijke factoren in je leven die invloed hebben op de lichamelijke balans.
Ondanks dat je aan veel zaken waardoor de talgproductie omhoog gaat niet veel kan doen zijn er sommige zaken waar je wel iets aan kan doen. Je kan warmte van stylingtools en van het föhnen het beste vermijden. Daarnaast moet je proberen niet te veel in je haren te zitten. Het is niet zo dat de talgproductie omhoog gaat wanneer je met je handen in je haren zit. Echter zal je de talgdeeltjes wel gaan verspreiden over het haar waardoor het haar sneller vettig wordt. Bij vet haar wordt het dus aangeraden zo min mogelijk in het haar te zitten.
Vet haar kan je net zo vaak wassen als je wilt. Probeer hierbij wel om de hoofdhuid zo min mogelijk in te smeren. Kies voor een speciale shampoo en conditioner voor vet haar. Deze bevatten meestal een hoger gehalte aan reinigingsmiddelen en een lager gehalte aan conditioners. Een hoog gehalte conditioners kan het haar namelijk vetter laten voelen.